Napoje ryżowe mają wiele zdrowotnych właściwości. Są polecane osobom, będącym na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, ponieważ nie znajdują się nich składniki odzwierzęce. Ponadto, mleka roślinne nie zawierają laktozy, która jest szkodliwa, gdy zmagamy się z niedoborem tego enzymu.

Właściwości zdrowotne napoju ryżowego

Napój ryżowy jest bogaty w błonnik, witaminy oraz minerały. Zawiera spore ilości witamin z grupy B oraz E. Tiamina wpływa korzystnie na oczy, włosy, wątrobę oraz skórę. Działa także korzystnie na układ nerwowy i dba o odpowiednie funkcjonowanie mózgu. Obecność witaminy B2 przyczynia się do prawidłowego wzrostu i wytwarzania krwinek czerwonych. Niacyna, czyli witamina B3 obniża poziom złego cholesterolu LDL. Natomiast eliksir młodości- witamina E, sprawia, że nasza skóra zachowuje świetną kondycję przez długie lata.

Pij napój ryżowy i zachowaj szczupłą sylwetkę

Picie napoju ryżowego jest świetną opcją dla osób na diecie redukcyjnej. Jest najmniej kalorycznym mlekiem roślinnym, dlatego będzie najlepszą alternatywą dla produktów odzwierzęcych. Zawiera znikome ilości tłuszczów. Decydując się na włączenie go do swojego menu, warto postawić na produkty z ryżu brązowego, ponieważ mają w sobie dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości przez wiele godzin. Występujące w nich węglowodany wolno się przyswajają, przez co stopniowo dostarczają energię.

Komu zaleca się spożywanie napoju ryżowego?

Napój ryżowy posiada hipoalergiczne właściwości, dzięki czemu jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na wrzody żołądka, zapalenie błony śluzowej oraz alergikom. Ze względu na brak zawartości laktozy, często wybierane jest przez osoby z niedoborem tego enzymu, jak i osoby nietolerujące kazeiny. Napój ryżowy będzie doskonałym dopełnieniem diety wegan oraz wegetarian, ponieważ nie ma składników pochodzenia zwierzęcego. Nie obejmuje także glukozy, więc może być spożywany przez chorych na celiakię. Nie powinno się podawać mleka ryżowego kobietom w ciąży oraz małym dzieciom, ze względu na możliwą zawartość arsenu.

Zastosowanie napoju ryżowego w kuchni

Napoje ryżowe idealnie zastępują mleko krowie i mają równie szerokie zastosowanie. Można je spożywać w formie napoju, dodać do kawy oraz koktajli. Bez problemu usmażymy na nich naleśniki, przygotujemy budyń, czy też pudding. Obecnie w internecie widnieje mnóstwo przepisów z wykorzystaniem napojów roślinnych. Często sięgają po nie osoby na dietach wegańskich. Modne stały się desery z zastosowaniem mleka ryżowego np. gotowany na nim ryż z owocami.

Jedzenie zdjęcie freepik - pl.freepik.com

Rekomendowane wpisy