Napój ryżowy z www.bee.pl to produkt, który znajdziemy na coraz większej ilości sklepowych półek. Już niemal w każdym mniejszym lub większym supermarkecie znajduje się półka z roślinnymi produktami. Trzeba zaś przyznać, że do takiej grupy produktów należy właśnie mleko ryżowe, zwane także napojem ryżowym. Jakie posiada on właściwości i czy warto wprowadzić go do swojej codziennej diety?

Poznaj cenne właściwości napoju ryżowego

Jak już wspomniano powyżej, napój ryżowy posiada wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Naturalnie występują w nim takie składniki mineralne jak selen czy mangan, które są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wreszcie, znajdziemy w nim całkiem spore ilości witamin z grupy B. Są one wskazane w szczególności osobom borykającym się z nerwicami, stanami lękowymi czy depresyjnymi. Warto jednak zaznaczyć, że większość mlek roślinnych jest wzbogacana o dodatek pewnych witamin i składników mineralnych. Najczęściej w napojach ryżowych znajdziemy więc cenną dla naszego organizmu witaminę D, jak również witaminę A. Nie brak jest w nich również żelaza i wapnia, który dba o dobry stan naszych kości i stawów. Do czego warto zaś wykorzystać napój ryżowy? Przede wszystkim możemy na jego bazie przygotować koktajl owocowy lub owocowo-warzywny. Co więcej, mleko ryżowe doskonale komponować się będzie z płatkami, zarówno owsianymi jak i jaglanymi czy orkiszowymi. Możemy użyć go również do przygotowania naleśników czy placuszków śniadaniowych. Nie ulega wątpliwości, że napój ryżowy warto popijać również solo jako dodatek do śniadań czy innych posiłków. Po otwarciu mleko ryżowe należałoby przechowywać w lodówce. Warto próbować różnych wersji smakowych. W sklepach znajdziemy najczęściej mleko ryżowe naturalne, waniliowe oraz kakaowe.

Dla kogo mleko ryżowe?

Mleko ryżowe charakteryzuje się dosyć dużą zawartością węglowodanów. Ma zdecydowanie mniej białka niż mleko sojowe czy migdałowe. Jeżeli więc borykamy się z cukrzycą typu drugiego lub insulinoopornością, mleko ryżowe popijajmy z umiarem. Niezaprzeczalnym atutem napoju ryżowego jest jednak to, iż jest ono lekkostrawne. Będzie więc doskonałym rozwiązaniem dla osób, które cierpią na różnego rodzaju problemy trawienne. W tym miejscu warto wspomnieć o tym, że napoje roślinne są przez większość osób tolerowane o wiele lepiej niż klasyczny nabiał. Nie powodują one wielu nieprzyjemnych dolegliwości takich jak zaparcia, wzdęcia czy biegunki. Napój ryżowy będzie również idealny dla wegan oraz osób, które chcą zmniejszyć ilość tradycyjnego nabiału w swojej diecie.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Rekomendowane wpisy